Przepis na brownie
SKŁADNIKI
20 PORCJI
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka (temp. pokojowa)
250 g cukru
135 g mąki
mała szczypta soli
dodatkowo: ok. 50 - 100 g gorzkiej czekolady na wierzch
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 cm x 28 cm (lub o podobnej powierzchni). Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika
W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę
Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię
Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut aż ciasto lekko urośnie. Jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć.
Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.
Smacznego!
Dodaj komentarz