• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Kulinarny blog

ciasta 💐🎂

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Przepis na ciasto

Składniki : CIASTO KRUCHE

2 szklanki (300 g) mąki pszennej

szczypta soli

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

200 g masła (zimnego)

1 jajko.                OWOCE

500 g truskawek

1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

BUDYŃ

2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)

3 szklanki (750 ml) mleka krowiego lub kokosowego

5 łyżek (50 g) cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).

Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.

Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Ugotować budynie: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.

Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać rózgą aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia.

Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

 

14 kwietnia 2021   Dodaj komentarz
Ciasto Truskawki Budyń  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Wypiekiblogkkulinarnyzz | Blogi